Blog

Yazılarım

Blog yazılarımı aşağıdaki bölümden okuyabilirsiniz.

Standard

Dr. Lütfi Apilioğulları

Dijital Dönüşüme başlamadan önce;

  • Talep tahminlemelerinizi ve kapasite planlamalarınızı ürün ailesi bazında yapın (aggregate planning). Sezgisel yöntemler yerine analitik yöntemler kullanın (HW-ES, ARIMA, vs.), üretim darboğazlarını ve ilave kapasite gereksinimleri nasıl yöneteceğinizi önceden planlayın.
  • Müşterilerinizi istek ve beklentilerine göre segmentlere ayırın ve her segment için (VSM) farklı stratejiler izleyin. Tek bir üretim stratejisi her ürün ailesine uymaz. ABX/XYZ analizleri ile ürün ailelerini karakteristik olarak gruplara ayrıştırın, her grup için farklı stratejiler izleyin (MTO-CTO-MTS) ve ürün yaşam döngüsü sürecini takip ederek ürünün farklı fazları için üretim stratejinizi yeniden gözden geçirin.
  • Tedarikçileriniz ile uzun vadeli ve güvene dayalı stratejik iş birliği kurun. Onların uzmanlığından yararlanın ve her malzeme için tek tek akış planı yapın.
  • Yeni Ürün Geliştirme sürecinizi gözden geçirin. Eş zamanlı mühendislik, Stage-gate, Agile ve Hybrid ürün geliştirme yöntemlerini, DFMA metotlarını öğrenin ve uygulayın. Stok kartları ve ürün ağaçlarının (BoM + Routing) güvenilir olmasını sağlayın. Mühendislik fonksiyonu haricinde bu iki konuya kesinlikle müdahale ettirmeyin.
  • Saç, demir/çelik gibi malzemelere stok kodu açarken sadece ‘malzeme kalitesi, kalınlık, çap’ gibi faktörleri göz önüne alın, ebat konusunu asla malzeme kodunun içine almayın.
  • ERP – MES entegrasyonunu mutlaka sağlayın. Siparişlerinizin durumunu üretim ve satın alma iş emirleri bazında takip edecek görsel bir sistem kurun. İş emirlerinin zamanında ve doğru olarak kapanmasını sağlayın.
  • Her sabah ama her sabah istisnasız ‘ASAKAI’, her cuma ‘Cat Walk’ yapın!
  • Üretim hatlarında Heijunka uygulayın. Sık ürün dönüşü içim TPM ve SMED konularının uygulanmasına öncelik verin. Duruş kültürüne önem verin (Jidoka), kalite ve üretim mühendislerinize problem çözme eğitimleri verin.
  • İmalat süreçlerimizde (Machining) OEE, montaj (assembly) süreçlerinizde ise DE ölçümlemesi yapın. Yalın prensipleri çok iyi bilen Metot mühendisi alın ancak asla bu kişiyi Yalın Üretim Mühendisi olarak adlandırmayın. Yalın, sadece bir kişinin sorumluluğuna verilemeyecek kadar kapsamlıdır. İşletmedeki herkesin ‘yalın düşünceye’ sahip olması için çaba harcayın.
  • Planlamacılarınızı ERP admin olarak yetiştirin. SQL ve biraz C# öğrenmeleri için teşvik edin. Bu, sizin birçok işi özerk olarak kendi bünyenize yapabilmenizin önünü açar.

Bu konular üzerine bir düşünün ve öncelikle standartlarını yerleştirin; gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.

Dr. Lütfi Apilioğulları

Yönetim Danışmanı Lean | Agile | Digital​

Yirmi yılı aşan iş deneyiminde Mühendislik Müdürü, Operasyonel Mükemellik Direktörü ve Genel Müdür rolleri almıştır. Uzun yıllar Japon Sensei’ler ile birlikte çalışarak, kendisini “Toyota Üretim ve Yönetim Sistemleri”, “Çevik Üretim” ve “Tedarik Zinciri Yönetimi” konularında geliştirmiş ve sahada edindiği deneyimlere “Tedarik Zinciri Yönetimi” alanında doktora yaparak akademik bakış açısı da eklemiştir.

Farklı sektörlerdeki işletmelerde birçok dönüşüm / değişim sürecine sıra dışı danışmanlık metodolojisi ile liderlik eden Apilioğulları, 2010 yılından bu yana kendi kurmuş olduğu Lean Ofis danışmanlık şirketinde yerli / yabancı firmalara operasyonel mükemmellik, yalın dönüşüm, tedarik zinciri yönetimi, dijital dönüşüm ve değişim yönetimi konularında stratejik yönetim ve uygulama danışmanlığı hizmetleri vermektedir.

Fenerbahçe ve Bahçeşehir Üniversitelerinde de dersler veren Apilioğulları’nın üretim süreçleri ile ilgili yayımlanmış bir çok makale ve kitapları bulunmaktadır.

İletişim Bilgilerim

E-posta Adresim

akademi@leanofis.com

Dr. Lütfi Apilioğulları