Değişim olanca hızı ile devam ediyor. Bundan önceki değişimler de çok önemliydi ancak şu an yaşadığımız değişim daha öncekilerim yaptığı gibi değer zincirini değil, ürünün kendi yapısını, karakteristiğini değiştiriyor.
Ürünler artık sadece fiziksel değil aynı zamanda akıllı ve bağlanabilir özelliğe sahip. Artık ‘ürün ağacı’ sadece fiziksel komponentlerden oluşmuyor. Akıllı Ürün yapabilmek için ürün içine gömülü sensor, işlemci, iletişim modülü ve bulut üzerinde olan yazılımları da üretmemiz; ve bunların devamlılığını sağlamamız gerekiyor. Üretim sürecini sürekli hale getiren bu değişim ile artık ürüne bulut üzerinden yeni özellikler, fonksiyonlar ekleyebiliyor müşteriye özel ürünleri son dakikada üretebiliyoruz. Ürün kavramı artık ‘Product as a Service’ kavramına dönüşüyor.
Akıllı ve Bağlanabilir Ürünler (Smart Connected Products) aslında değişimi tetikleyen ana unsur. Çünkü ölçeğin öngörülemez biçimde büyümesinin önünü açıyor, ürettiği veriler ile sahanın çözünürlüğünü artırıyor ve büyük veriden anlamlı sonuçlar çıkarmamızın önünü açıyor.
Ürün yerine ekipman ya da proses koyduğumuzda durum değişmiyor. Akıllı ve Bağlantılı ürün yerini Akıllı ve Bağlantılı Ekipman (Smart Connected Process) alıyor. Bu akıllı ve bağlantılı sistemler bir araya geldikleriden üretim sistemini (CPS); üretim sistemi de diğer sistemlerle bir araya geldiğinde ise tedarik zinciri sistemini (BDA_SCM)oluşturuyor. Bir başka ifade ile artık ürün değil sistem konuşuyoruz.
Bu sistemin parçası olabilmek için akıllı ürünleri, akıllı fabrikalarda üretmekten başka çaremiz yok.Çünkü akıllı ürünün iletişime geçebileceği ortam olmadan bağlantıyı ve dolayısı ile bağlantıdan elde edilen faydayı sağlayamayız.

Dr. Lütfi Apilioğulları | Yönetim Danışmanı Lean Agile Digital
Yirmi yılı aşan iş deneyiminde Mühendislik Müdürü, Operasyonel Mükemellik Direktörü ve Genel Müdür rolleri almıştır. Uzun yıllar Japon Sensei’ler ile birlikte çalışarak, kendisini “Toyota Üretim ve Yönetim Sistemleri”, “Çevik Üretim” ve “Tedarik Zinciri Yönetimi” konularında geliştirmiş ve sahada edindiği deneyimlere “Tedarik Zinciri Yönetimi” alanında doktora yaparak akademik bakış açısı da eklemiştir.
Farklı sektörlerdeki işletmelerde birçok dönüşüm / değişim sürecine sıra dışı danışmanlık metodolojisi ile liderlik eden Apilioğulları, 2010 yılından bu yana kendi kurmuş olduğu Lean Ofis danışmanlık şirketinde yerli / yabancı firmalara operasyonel mükemmellik, yalın dönüşüm, tedarik zinciri yönetimi, dijital dönüşüm ve değişim yönetimi konularında stratejik yönetim ve uygulama danışmanlığı hizmetleri vermektedir.
Fenerbahçe ve Bahçeşehir Üniversitelerinde de dersler veren Apilioğulları’nın üretim süreçleri ile ilgili yayımlanmış bir çok makale ve kitapları bulunmaktadır.