Blog

Yazılarım

Blog yazılarımı aşağıdaki bölümden okuyabilirsiniz.

Lider Patronlara Tavsiyeler

Dr. Lütfi Apilioğulları

Değişim sürecini daha etkin yönetebilmeniz için yapmanızı tavsiye edeceğim bir kaç basit unsur… 1. Bir kişiyi yönetmek ihtiyacı hissettiğiniz an, o insanı işe alarak yanlış yapmışsınız demektir. Yanlış insanların ortalıkta dolanmasına izin vermek, doğru insanlara yapılmış bir haksızlıktır. Yanlış insanları disipline etmek yerine – yönetilmeye gerek duymayan, öz disiplinli insanlardan oluşan kadrolar kurun. Doğru insan yönlendirmeye gerek duymaz. 2. Şüphe duyuyorsanız, kişiyi işe almayın ve bir kişiyi işten çıkarmak gerektiğinde şu soruları kendinize sorun.

  • Bu kişiyi yeniden işe başvursa yeniden alır mıydınız?
  • Kişi iş bulsa; feci şekilde üzülür – yoksa içten içe sevinir miydiniz?
  • En iyi elemanlarınızın önüne en büyük sorunları değil, en iyi fırsatları
  • Şirketler bir arada çalışmayı seçmemiş insanlarla doludur. Gösteri atları ile Yük Beygirlerini ayırt edin ve en iyilere her zaman sahip olacakları bir koltuk verin. Unutmayın, Gösteri atları başarı için aynaya – başarısızlık anında pencereden dışarı bakarlar. Tevazu sahibi yük beygirleri ise başarıda pencereden bakarak ekibini işaret eder, başarısızlıkta aynaya bakarak kendini sorgular (harakiri).

 3. Ekibinizde bir tane generale ancak bir çok güçlü teğmene yer verin. Çalışanlara belirli sınırlar dahilinde özgürlük ve sorumluluk verin. 4. Acımasız değil katı olun. İlişki yönetimi yerine, ilke yönetimine geçin. Hedeflerinizi belirleyin ve yazılı hale getirin. Planlar değişebilir ancak yazılanlar daima kalır. 5. Değişime zaman tanıyın. Değişim sürecinde, etkiyi hemen anlayamazsınız, bir zaman gelir geri doğru baktığınızda değişimin boyutunu ve etkisi görürsünüz. Çarkı döndüren tüm hareketlerin bileşkesidir. Dönüşüm tek bir mucizevi hareket ile gerçekleşmez. Tek bir devrim değil – küçük küçük evrimler ile bu sürecin sonuna gelebilirsiniz. Önce çarkı çevirin, sonuçları gösterin ve insanları yanınıza çekin. Akabinde aynısını isteyin. 6. Liderlerinizden alt kadrolarını eğitmelerini Tomurcuk vermeyen ağaç, kereste olmaya mahkumdur. 7. Sokrat tarzı liderlik yapın. Cevaplar ile değil, sorular ile yönetin. İnsanlar ile tartışın, diyaloga girin ve baskı yapmayın. Kimseyi suçlamadan otopsi yapın. 8. Çalışanınıza müşterinize davrandığınız gibi davranın. Yol gösterici olun, Yargıç değil; Örnek olun, Eleştirmen değil; Çözümün parçası olun, Problemin değil. 9. İyi bir yönetici / lider ne kadar iyi olduğunu belirtmeye gerek duymaz. Her zaman tevazu içinde olun ve bırakın sizin değerinizi başkaları versin. 10. Başarı rehaveti, rehavet verimsizliği, verimsizlikte kibri Bazı kişiler başarı elde ettiklerinde kendilerine sevdalanırlar. Yenilik peşinde koşmayı, sıkı çalışmayı, risk almayı bir kenara bırakıp, dinlenceye çekilirler. Onları başarıya taşıyan etkenlere sadık kalmak yerine, tüm enerjilerini elde ettikleri başarıyı korumak adına savurarak tüketirler. Hiç bir şey başarı kadar başarısız olamaz. Sizi dağın zirvesine çıkaran şeyleri yapmayı bıraktığınız zaman, aşağı doğru kaymaya başlarsınız. 11. Hiç yapılmaması gereken bir şeyi, en verimsiz şekilde yapmış olmaktan daha gereksiz bir şey yoktur. İlgisiz konuları gündeminizden atmak ve doğru konulara odaklanmak için not to do list (yapılmayacaklar listesi) yapın. 12. Başını sallamanın yeterli olduğu yerde asla konuşmayın. Bir konuşun, iki dinleyin. Unutmayın; iki kulağımız ve bir ağzımız var. ve şu kitapları mutlaka okuyun / okutun.1. İyiden mükemmele şirket (J.Colins)2. Etkili insanların yedi alışkanlığı (S.Covey)3. Toyota Kültürü (K.Killer)4. Si̇x Si̇gma (M.Harry)5. Japaneese Manufacturing Techniques (R.Schonberg)6. Kotler ve Pazarlama (P.Kotler)7. Designing and managing the supply chain (S.Levi)8. What they do no teach you at harward business school (M.McCormack)9. Amaç (E.Goldratt)10. Hız (J.Cox) 

Dr. Lütfi Apilioğulları

Yönetim Danışmanı Lean | Agile | Digital​

Yirmi yılı aşan iş deneyiminde Mühendislik Müdürü, Operasyonel Mükemellik Direktörü ve Genel Müdür rolleri almıştır. Uzun yıllar Japon Sensei’ler ile birlikte çalışarak, kendisini “Toyota Üretim ve Yönetim Sistemleri”, “Çevik Üretim” ve “Tedarik Zinciri Yönetimi” konularında geliştirmiş ve sahada edindiği deneyimlere “Tedarik Zinciri Yönetimi” alanında doktora yaparak akademik bakış açısı da eklemiştir.

Farklı sektörlerdeki işletmelerde birçok dönüşüm / değişim sürecine sıra dışı danışmanlık metodolojisi ile liderlik eden Apilioğulları, 2010 yılından bu yana kendi kurmuş olduğu Lean Ofis danışmanlık şirketinde yerli / yabancı firmalara operasyonel mükemmellik, yalın dönüşüm, tedarik zinciri yönetimi, dijital dönüşüm ve değişim yönetimi konularında stratejik yönetim ve uygulama danışmanlığı hizmetleri vermektedir.

Fenerbahçe ve Bahçeşehir Üniversitelerinde de dersler veren Apilioğulları’nın üretim süreçleri ile ilgili yayımlanmış bir çok makale ve kitapları bulunmaktadır.

İletişim Bilgilerim

E-posta Adresim

akademi@leanofis.com

Dr. Lütfi Apilioğulları