Blog

Yazılarım

Blog yazılarımı aşağıdaki bölümden okuyabilirsiniz.

Hızın Gücü

Dr. Lütfi Apilioğulları

MRP / ERP derken şimdi de IRP (Information Resource Planning) çağına girdik. Bilgi de artık bir malzeme gibi ham madde oldu. Ürün ağacına girdi, işlenebiliyor, işlendikçe de değerleniyor. IoT, CPPS derken şimdi ‘büyük veri güdümlü akıllı üretim” sistemlerini konuşuyoruz.

Bilginin en önemli getirisi süreçlere kattığı ivmelenmedir. İvmelenme sonucu elde edilen hız ise günümüzde ‘sipariş kazanma ve ürün fiyatının belirlemesindeki’ en önemli etkendir. Neden mi?

Örneğin bir gemi, otobüs ya da taksi alacağınız varsayalım. Müşteri olarak ne istersiniz? Bir an önce siparişinizi alıp, çalışmak ve para kazanmak. Yani, ne kadar erken sipariş ettiğiniz ürünü alırsanız o denli erken ciro üretmeye başlarsınız. Müşteriler siparişlerini daha erken almak isterler ve bunun da bedelini ödemeye razıdırlar.

Ancak, birçok işletme bu konunun önemini yeterince anlayamadığı için daha önce yaptığı yöntemlerle (düşük maliyet odaklı) ürün geliştirmeye, üretim yapmaya devam ediyor. Tasarım süreçlerinde malzemeyi ucuzlatmak için uzak tedarikçilerden malzeme temini yapmaya, tasarımda toplam maliyete çok ama çok küçük etki yapan bir üst segment komponent kullanmak yerine mühendislik hesabında bulduğu değere karşılık gelen ancak tedariği uzun olan malzemeyi seçmeye ya da satın alma sürecinde maliyet tasarrufu elde ettiğini sanırken – daha fazlasını imalat süreçlerinde kaybetmeye devam ediyor. Toplam etki/maliyet yerine SILO maliyeti hesaplanması bunun en temel nedenidir. Ancak şu an ki devir, artık ‘Value Stream’ değil ‘Extended Valur Stream’ zamanındır. Günümüz müşterileri kendisi için en ucuz olanı değil en çok değeri üreteni tercih ediyor ve bunun da karşılığını ödemeye hazır. Müşteri ne kadar erken kazanmaya başlar ise size de o kadar fazla kazandırır. On ay içinde 250K Euroya vereceğiniz bir ürün için müşterilerin çoğu yedi aylık teslimat için 270K Euro verebilirler.

Stratejinizi küçük maliyetleri aşağıya almaya değil müşterinize değer katmaya harcayın. Tasarım süreçlerinde hızlı, kolay bulunan standart malzemeleri tercih edin; imalat adımlarını elimine etmeye/olabildiğince standartlaştırmayaçalışın; dış kaynak kullanımına, eş zamanlı mühendisliğe önem verin ve yavaş yavaş acele ederek ilk seferde doğruyu yapmaya çalışın.

Zamanında ve doğru şekilde gelen bilgi bu konuda size destek olacak en önemli girdidir. Bilginin gücünü kullananlar hızı elde ediyor, rekabet üstünlüğü sağlıyorlar.

Dr. Lütfi Apilioğulları

Yönetim Danışmanı Lean | Agile | Digital​

Yirmi yılı aşan iş deneyiminde Mühendislik Müdürü, Operasyonel Mükemellik Direktörü ve Genel Müdür rolleri almıştır. Uzun yıllar Japon Sensei’ler ile birlikte çalışarak, kendisini “Toyota Üretim ve Yönetim Sistemleri”, “Çevik Üretim” ve “Tedarik Zinciri Yönetimi” konularında geliştirmiş ve sahada edindiği deneyimlere “Tedarik Zinciri Yönetimi” alanında doktora yaparak akademik bakış açısı da eklemiştir.

Farklı sektörlerdeki işletmelerde birçok dönüşüm / değişim sürecine sıra dışı danışmanlık metodolojisi ile liderlik eden Apilioğulları, 2010 yılından bu yana kendi kurmuş olduğu Lean Ofis danışmanlık şirketinde yerli / yabancı firmalara operasyonel mükemmellik, yalın dönüşüm, tedarik zinciri yönetimi, dijital dönüşüm ve değişim yönetimi konularında stratejik yönetim ve uygulama danışmanlığı hizmetleri vermektedir.

Fenerbahçe ve Bahçeşehir Üniversitelerinde de dersler veren Apilioğulları’nın üretim süreçleri ile ilgili yayımlanmış bir çok makale ve kitapları bulunmaktadır.

İletişim Bilgilerim

E-posta Adresim

akademi@leanofis.com

Dr. Lütfi Apilioğulları